Människa utan hund

5 Okt

Jag försöker så långt det går att så att säga ”flytta in” i en författare i taget och läsa ett svep av dennes alster. Man får ett skönt flyt.

Det var ett bra tag sedan jag läste något av Håkan Nesser sist. Det flytet jag en gång hade ihop med denne författare var runt sviten om Van Veeteren i den fiktiva staden Maardam i ett fiktivt land (en sorts blandning mellan – ja vad då..? Holland och Sverige… ?) 

Jag gillade Van Veeteren och jag tycker definitivt inte sämre om karaktären Gunnar Barbarotti – i den fiktiva staden Kymlinge i det riktiga landet Sverige – som av Nesser förlänats en kvartett böcker och som jag nu sent omsider valt att i möjligaste mån kedjekonsumera (I konkurrens med andra förföriskt lockande titlar i bokhyllan förvisso).

Först ut i kvartetten Människa utan hund som utkom redan för fyra år sedan. En kriminalroman – som inte avslöjar sin kriminalidentitet förrän ca 200 sidor in i den lite drygt 500 sidor tjocka boken. Den inleds med ett familjedrama, beskrivet med ett så målande persongalleri och en sådan närvaro att den som familjedrama blott och enbart skulle ha kunnat stå på egna ben. Om det nu inte vore för att två medlemmar i den mer eller mindre dysfunktionella familjen försvinner kort efter varandra under en släktträff i föräldrahemmet…

Gunnar Barbarotti leder utredningen, som först verkar gå i stå. Har de bägges försvinnanden ett gemensamt samband, eller är det slumpen som fått dem att försvinna var för sig under kort tid? Utredningen tar Barbarotti och teamet in i en resa i ett mörkt landskap som sträcker sig från psykiatrins utkanter till de försvunnas egna familj…

Klart läsvärd kriminalroman, där man för en gångs skull verkligen får lära känna offren mer än på bara några sidor i vanliga fall. Även om man ganska snart har listat ut hur det hänger ihop kan man bara ytterst svårligen lägga från sig boken. Stort plus till Håkan Nesser för dennes helt fantastiska språkbruk – vilket gör hans böcker än mer läsvärda, denna bok inget undantag.

Jag vill ge denna bok betyget fyra av sex och ser fram mot nästa bok i samma serie.

/Jocke

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: