Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

9 Okt

Mycket har redan sagts och recenserats om den just nu gjutna topplisteettan Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Växjöfödde Jonas Jonasson. Har man sett Forrest Gump och gillat det man sett, har man läst Arto Paasilinna och gillat det man läst kommer man högst troligt att älska denna bok. Man kommer att förmodligen älska den oavsett. Jag älskar den!

Dåtid varvas med nutid i den hundraårige Allan Karlssons milt sagt brokiga livsresa. Nutid – han rymmer från sitt äldreboende i Malmköping på sin hundraårsdag och snart har han under sin självpåtagna permission stiftat nya bekantskaper, fått tjuvar och poliser i hälarna i en resa som går från Södermanland via Småland till Västergötland. Dåtid – ett livsporträtt från födelseåret 1905 och framåt som är så sanslöst så det är obeskrivligt. Författaren lyckas få storyn att länka ihop hans livs milstolpar och möten som vore det de naturligaste sammanträffanden i världen i en helt skruvad orsaks- och verkanskedja.

Hur lyckas Allan bli du och hej med Truman, Franco, Churchill, Erlander, Stalin, Mao…?  Hur kan den genomgående sorglöse Allan ha ett finger med i kärnvapenutvecklingen? Hur hamnar han i gulag? Varför hamnar han i en månadslång vandring över Himalaya? Det finns bara ett sätt att ta reda på det – att trotsa sträckläsningsvarningen och hoppa ut i de ca 400 sidorna och hänge sig totalt åt sanslöst rolig och underhållande läsning.

Betyget? Det är snudd på sex prickar. I alla fall fem mycket starka dito – definitivt!

/Jocke

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: