Maskarna på Carmine Street

25 Okt

Har just precis avslutat Håkan Nessers Maskarna på Carmine Street. Vad som enligt vissa ska vara Håkan Nessers bästa roman.

Författaren Erik Steinbeck och hans hustru Winnie har när handlingen tar vid flyttat från Europa till New York efter det att deras dotter Sarah rövats bort av en okänd man i en grön bil på gatan utanför deras tomt i Saaren. Hustrun förefaller säker på att dottern är i livet och alienerar sig alltmer från sin make. Erik tar hjälp av en nyvunnen bekant och tillika pensionerad privatdetektiv (Edward) från biblioteket, dit han ofta tar sin tillflykt för att skriva, i jakten på svar om hustruns alltmer udda beteende. Vad är det egentligen hon har i görningen? Kan det vara så att dottern är i livet…?

Mycket bra deckarnerv. Som vanligt ett mycket stilsäkert hantverk när det gäller det språkliga av Nesser. Mycket trevlig porträttmålning av New York och även de mer perifera amerikanska landsbygdsområdena och dess karraktärer.  Deckare, psykologisk thriller och till del ett närmast frustrerande relationsdrama. Känner man alltid den man lever och har levt med…?

Denna roman är lätt att fångas upp av och svår att lägga ifrån sig. För egen del – utan vilja att förefalla överdrivet svartsynt – saknar jag dock ännu lite mer av…tungsinne. Förvisso finns det där och det finns väl ingen anledning att söka måla saker i flera lager svart på svart, men lite mer av… pappa-självömkan, sorgeprocess från Eriks sida hade känts trovärdigt i dennes belägenhet. Vem hade inte varit påfallande nära psykosens brant efter att ha förlorat ett barn mitt framför ögonen på sig, mitt på ljusan dag liksom?

Nog kverulerat om det. En stark fyra av sex i betyg skickar jag med och kastar mig över samme författares bok En helt annan historia.

/ Jocke.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: