En helt annan historia

16 Nov

Har plöjt igenom Håkan Nessers andra utgåva i Barbarotti-sviten; En helt annan historia.

Gunnar Barbarotti får abrupt avsluta sin trevliga samvaro med sin nuvunna kärlek Marianne på Gotland då han erhåller ett till honom personligt adresserat brev med en mördare som avsändare, där denne outar sina planer att döda en person. Detta blir upptakten till jakten på vad som kommer att utvecklas till en seriemördare. 

Som läsare anar man ganska snart (eller förleds snabbt att tro) att sambandet står att finna i en grupp människors samvaro i Bretagne för fem år sedan. Är det dödsfallen – olyckan och det följande mordet – som beskrivs i mördarens s.k. ”Anteckningar från Mousterlin” som är upprinnelsen, eller är det månne ett helt annat motiv…?  Och vad har Barbarotti för koppling till mördaren som kommunicerar med just honom via brev?

Som vanligt mycket säker språkhantering (utan att ge intrycket av att jag har läst 300 universitetspoäng i svenska och pedagogik…) I denna lite mer av Barbarotti och mindre av mördare/offer vilket den förra hade. I ca 500 sidor och lite till väntar man – emellanåt lite väl segdraget i min smak – på att få motivbilden helt klarlagd. Den konkreta och logiska bevekelsegrunden för mördaren att dräpa. Kan det vara så banalt att han bara vill tysta vittnena i sällskapet från 2002? Att han vill hämnas deras behandling av honom i samband med detta? De sista femtio sidorna vänder på detta på ett skönt, oförutsägbart – men kanske ändå aningen slätt – vis…

Bra, men inte lika bra som föregångaren Människa utan hund enligt mitt förmenande, men en fyra av sex får den, om än svag.

/Jocke

Annonser

Ett svar to “En helt annan historia”

  1. klok som en bok:-) 26 november, 2010 den 20:48 #

    Emm; jag bor i Karlskrona så det blir nog lite långt tyvärr. Nu ska jag se om jag hittar någon bok här som fått en sexa:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: