Blodläge

6 Maj

Efter att ha läst Johan Theorins Skumtimmen och Nattfåk var förstås förväntningarna hyfsat uppskruvade på efterföljaren Blodläge.

Huvudpersonen, den skilde tvåbarnsfadern Per Mörner ärver en stuga i Stenvik, en by som nu börjat exploateras av fastlandsbor stadda vid kassa. Byn är beläget vid det nedlagda stenbrottet, där blodläget (ett mörkrött stråk i urberget) enligt sägnen anses vara resterna av striden mellan trollen och älvorna.  Hans dotter Nilla  är dödssjuk och sjukhusvårdad. Hans far (som ditintills Per haft sparsam kontakt med) Gerhard Mörner – eller Jerry Morner som hans ”aristnamn” är – hinns i kapp av sitt minst sagt dunkla förflutna inom porrbranschen, något som också kommer att fånga upp Per i ett sökande efter svar.

Parallelt får man stifta bekantskap med Pers grannar Vendela och Max Larsson; båda författare till yrket. Max med mat som specialitet och Vendela skriver om de älvor som hon så länge fascinerats av och som hon offrat till vid offerstenen på Alvaret.  

Karraktärerna kommer att sammanflätas med varandra kring en gemensam nämnare. Mörka hemligheter från förr.

Mtt i stormens öga återfinns förstås den gamle skutkaptenen Gerlof Davidsson, som trots sitt skrockfulla motstånd att ge sig in i mysterielösande ändå kommer att vara en stor byggsten i den rafflande upplösningen.

Denna bok fångar mig inte riktigt i samma ”kusliga” grepp som de två första. Den är träigare. Men visst är det ett habilt hantverk.

Betyg – stark trea av sex.

/Jocke

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: